Transport

Smart mobility

Eftersom staden och dess infrastruktur blir allt mer sammankopplade ökar kraven på förmågan att skapa transportsystem som är effektiva, hållbara och smarta.

Projekt

Med digital GPS-positionerad trafikdata ökar förståelsen för användningen av vår infrastruktur.

Säkrare och mer hållbar stadsmiljö med hjälp av anonym data

10 februari 2020

Genom att analysera trafikdata kan vi planera bättre för den växande staden, optimera insatser mot höga hastigheter och minska bilköer. Ramboll Sverige har tecknat ett globalt samarbetsavtal med TomTom, ledande inom navigation och positionering av biltrafik, vilket innebär att Ramboll är auktoriserad återförsäljare av TomToms data.

Självkörande fordon. (Foto: Holo)

Självkörande bussar i landsbygd ökar tillgängligheten

04 februari 2020

Möjligheterna att leva utan bil på landsbygden är små för de flesta. Men om vi kan öka tillgänglighetet och samtidigt minska bilberoendet kommer hållbarheten och attraktiviteten att öka samtidigt som de som inte har bil får bättre förutsättningar. Ett samarbete mellan Ramboll, RISE, Trafikverket och kommunerna Skellefteå, Eskilstuna, Gotland och Lund ska utreda möjligheterna att komplettera kollektivtrafik med självkörande fordon.

Nordhavn, Köpenhamn, Danmark

5-minutersstaden

För att främja liveability och hållbarhet har Nordhavn i Köpenhamn designats för att vara en "5-minutersstad" som gör det möjligt att nå affärer, institutioner, arbetsplatser, kulturanläggningar och kollektivtrafik inom 5 minuters promenad från vilken punkt som helst i distriktet.

Utforska projekt

Relaterade artiklar

Anders Ygeman på länk vid invigningen.

Nästa generations elväg invigd i Lund av sydsvenskt konsortium – med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman

05 juni 2020

I Lund invigdes på torsdagen den första elvägen som enkelt kan installeras på väg. Bakom satsningen står ett sydsvenskt konsortium, Evolution Road, som stöds och finansieras av Trafikverket. Ramboll är partner i projektet med ansvar för bland annat nyttokalkyler och bärighetsberäkningar. Målet är att under två års tid testa och skapa mer kunskap om elvägar, en klimatsmart teknik som gör det möjligt för elfordon att laddas från vägen under färd.

Källa: 3

Hur ökar vi delningstjänster av bil och cykel för ett klimatsmart samhälle?

05 november 2019

Delad mobilitet med bil och cykel bidrar till ett mer hållbart samhälle. Vad krävs för att det ska bli vanligare? Vilka är utmaningarna och lösningarna och vad kan offentliga aktörer göra för att driva på en positiv utveckling? En nyligen framtagen rapport samt ett inspelat webbinarium visar vilka utmaningar vi har i Norden, presenterar goda exempel och ger policyrekommendationer.

Korta fakta om Smart mobility

Rambolls 100 Smart Mobility-specialister, med stöd av 2 700 experter inom transport, erbjuder råd inom alla aspekter av transportprojekt världen över.

390 km

Den totala längden på cykelvägarna i Köpenhamn.

500 km

Längden på de 28 "Cycle Super Highways" som finns i Köpenhamn.

52

Marknadsandelen, i procent, nya elbilar som såldes i Norge i december 2017.

Making transport about people

Click below to read our capability statement, more information about Smart Mobility.

Smart Mobility
Response 8
Moving towards sustainability

Engineering consultancies have a major role to play in fulfilling the UN's Sustainable Development goals, according to experts.

Read more in Ramboll's Response magazine #8