Ramboll bakom Högskolan Dalarnas nya bibliotek i Falun

Högskolan Dalarnas bibliotek i Falun

Högskolan Dalarnas bibliotek i Falun

Kontakta

Nils Flink

Nils Flink

Uppdragsledare El
Tel: +46 (10) 6154053
lars albinsson

Lars Albinsson

Uppdragsledare Konstruktion
Tel: +46 (10) 6154009

Våra tjänster

Det nya högskolebiblioteket i Falun slår upp portarna under våren. Ramboll har arbetat med byggnadskonstruktion och projektering av el- och telesystem i projektet som ska stå klart för invigning i mitten av maj.

Den helt nya biblioteksbyggnaden är konstruerad i tre våningsplan. Den femhörniga formen gör byggnaden till ett självklart riktmärke i staden. Ramboll har varit involverade i flera betydande delar i projektet sedan 2010, från konstruktion till projektering av el- och telesystem.

Biblioteket har bland annat försetts med ett ljusstyrningssystem med dagsljusreglering för optimal energibesparing. Systemet är fullt skalbart vilket innebär att man därigenom kan anpassa belysningen i enskilda kontorsrum såväl som i hela byggnaden.

– Det är en ganska spektakulär byggnad. Både vad gäller formen men också vad gäller till exempel belysningen inomhus. En effektfull lösning är att man monterat en 580 meter lång belysningsramp intill bokhyllorna som följer byggnadens vridning genom de tre planen. Bara att se den nytänkande placeringen av bibliotekets böcker skulle jag säga är värt ett biblioteksbesök, säger Nils Flink, Uppdragsledare inom el.

– Hyllornas placering har medfört att varje pelare och balk i konstruktionen är unik och anpassad efter den oregelbundna formen. Resultatet är en helt unik byggnad, kommenterar Lars Albinsson, uppdragsledare inom konstruktion.

Kort om biblioteket

  • Storlek: ca 2 400 kvadratmeter
  • Studiearbetsplatser: ca 400
  • Hyllmeter böcker/tidskrifter: ca 4 000 hyllmeter