Invånarna om sin miljö- och klimatpåverkan
Vår utgångspunkt är att allt vi gör formas för invånarna. Vi vill lyssna på invånarna och få många olika perspektiv eftersom vårt syfte är att skapa samhällsnytta, på riktigt.

Hur ser Sveriges invånare på sin egen miljö- och klimatpåverkan?
I den här rapporten, som är den andra av flera inom hållbarhet, tar vi del av invånarnas syn på sin egen miljö- och klimatpåverkan.
45 %
av invånarna tror inte att deras val i vardagen påverkar klimatet.
50 %
efterfrågar fakta för att kunna göra medvetna val i vardagen. Unga och kvinnor i högre grad än män.
9 av 10
En stor andel av invånarna är beredda att göra någon form av förändringar i sin vardag för att minska klimatpåverkan. En av tio är inte beredda att göra något alls.
-
-
-
-
-
-
44 %kan tänka sig att konsumera mindre. 8 procent vill inte ändra sina vanor alls.80 %vill ha nära till gröna ytor.57 %kan tänka sig att välja närproducerade, certifierade, rättvisemärkta och ekologiska produkter i större utsträckniing97 %känner sig trygga med kvaliteten på sitt dricksvatten.44 %i sydsverige tycker inte att deras kommun gör tillräckligt för att hantera översvämningar.
Vanor invånarna vill förändra
En stor andel av invånarna är beredda att göra någon form av förändringar i sin vardag för att minska klimatpåverkan. Det man i störst utsträckning kan tänka sig att förändra är att konsumera mindre, välja miljöanpassade varor, gå och cykla mer samt äta mer vegetarisk och/eller vegansk mat. Åtta procent är inte beredda att göra några förändringar alls.
Närheten till natur och grönområden viktig
En stor majoritet av invånarna, 80 procent, upplever det som viktigt att ha natur eller en park på gångavstånd från bostaden. Endast en procent svarar att det inte är viktigt. Kvinnor är överrepresenterade bland de som vill ha gröna utemiljöer nära – hela 96 procent säger att det är viktigt. Att så många prioriterar närhet till natur och grönska är positivt för bevarandet av biologisk mångfald eftersom levande natur är en viktig del i bevarandet av den biologiska mångfalden.
Varierad vilja att bidra till biologisk mångfald
Nära sex av tio är villiga att välja närproducerade, certifierade, rättvisemärkta och ekologiska produkter i större utsträckning. Varannan person kan tänka sig att hjälpa bin genom att ha blommor, ett bihotell eller en bivattnare. Omkring var tredje person är villig att odla mer själva och sätta upp holkar för fåglar och fladdermöss. En av fyra kan tänka sig att lämna gräsmattan helt eller delvis oklippt, samt lämna kvar lövhögar, grenar och ris i trädgården, vilket bland annat gynnar svampar och igelkottar.
Vatten som livsmedel
Hela 97 procent av invånarna känner sig trygga med kvaliteten på sitt dricksvatten. I Sverige används cirka 140 liter vatten per person och dag. Vattenförsörjningen täcker idag behoven av rent vatten, men det är viktigt att kranvatten och infrastruktur används till rätt saker. Dricksvatten bör exempelvis inte användas till att tvätta bilen och vi ska undvika att spola ner något annat än toalettpapper i toaletten.
Vatten och översvämningar
Till följd av klimatförändringarna blir extrema väderförhållanden och översvämningar vanligare. När klimathotet ger sig till känna är det ofta i form av för mycket eller för lite vatten, exempelvis som översvämningar eller torka. Därför är det svårt att diskutera klimat utan att nämna vatten. Var tredje tycker inte att deras kommun gör tillräckligt för att hantera översvämningar i sydsverige tycker hela 44 procent att kommunen inte gör tillräckligt.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Ramboll. Den bygger på ca 1000 intervjuer, bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 18 - 24 mars 2021.
Målgrupp: Allmänheten, 18-79 år
Metod: Webbpanel
Antal intervjuer: 1000 intervjuer
Fältperiod: 18 - 24 mars 2021
Resultatet
I vår undersökning ser vi att invånarna är engagerade kring frågor som rör klimat, vatten och natur. Från dem som är intresserade finns en önskan om mer guidning, för att kunna göra rätt val och ta hänsyn som gynnar klimat och natur. Men vi ser också att nästan hälften är begränsat intresserade av att bidra till positiv förändring. För samhällets olika aktörer finns därför stor potential att göra mer för att höja kunskapsnivån, samt att bidra till en aktiv beteendeförändring. Genom att koppla sina verksamheters övergripande strategier och miljö till individen kan städer, kommuner, företag och organisationer göra mycket. Några viktiga insatser vi ser är att öka transparensen, tydliggöra råden och visa på hur människor kan bidra till klimatet, naturen och att värna våra vattenresurser.
Invånarnas och konsumenternas beteende- och konsumtionsförändringar är avgörande för att nå de globala målen. ”Ingen är för liten för att göra skillnad” som Greta Thunberg säger. Det stämmer – alla kan börja med att göra skillnad i proportion till sin storlek.
Mer om miljö- och klimatpåverkan

Webbinarium: Invånarnas syn på sin miljö- och klimatpåverkan
Under webbinariet diskuterar Louise König, konsultchef Strategic Sustainability Consulting, med deltagarna vad resultaten i rapporten ”Invånarnas syn på sin miljö- och klimatpåverkan” egentligen innebär.

Våra tjänster inom hållbarhet
Vi bidrar till hållbar utveckling genom innovativa lösningar och arbetssätt. Se några exempel som visar hur teknisk expertis kombineras med innovativt tänkande för att skapa lösningar som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara.

Dina val i vardagen påverkar miljö och klimat
Tips på saker du enkelt kan göra i din vardag för att minska din klimatpåverkan.