Tomas Thernström

Seniorkonsult

T: +46 (10) 615 51 79
M: +46 (72) 169 86 28

Det enkla svaret är nej.

Det är i princip omöjligt att hitta en komplett leverantörskedja utan klimatpåverkande utsläpp. Även om du köper förnybar el krävdes det material för att bygga vindkraftverken och kör du elbil byggdes den av material som inte var klimatneutrala.

Påståendena baseras därför ofta på att man köpt kompensation genom till exempel trädplantering eller investering i förnybar energi. Vilket ju egentligen inte har någonting med produkten att göra!

Nyttan av åtgärderna kan dessutom i många fall ske först i framtiden (träd ska ju växa ett tag för att lagra kol, t ex) Det blir lite som att dumpa avfall i havet och sedan hävda att det går jämnt ut då man betalar för strandstädning tio år senare… Detta fångade Konsumentverket upp i en nyligen genomförd genomgång. Det är så snårigt att ingen vanlig människa kan förstå hur det hänger ihop. Dessutom är det så billigt att nästan vem som helst kan göra det utan att det har en praktisk påverkan.

Men är det bara dåligt?

Ja och nej. Om det används som ett sätt att hantera den klimatpåverkan man som företag har väldigt svårt att påverka, och man redan gjort och gör allt man verkligen kan för att minska sina faktiska utsläpp - då kan det ju vara rimligt att göra det man kan för att nå de sista procenten. Men om man använder det som ursäkt för att flyga jorden runt om och om igen är det knappast en bra idé.

En frisk fläkt i debatten kom nyligen från ett av de större friluftsmärkena som kommunicerar sin klimatkompensation med ”Nu är vi klimatneutrala. Men vi har fuskat oss hit.” Det stämmer ju ganska bra…

Träd behöver växa ett tag för att lagra kol.

"Träd behöver växa ett tag för att lagra kol."