På Guldbron vid Slussen kommer löparna mötas av en helt ny aktivitet på ett löplopp.

Alla som vill kan vara med och springa genom en sträcka av guldfärg, som fastnar under skosulorna. Färgen är en vattenbaserad, giftfri akrylfärg som går att tvätta bort med vanligt vatten. Löparens fotspår blir därefter till guld några meter framåt på en stor duk. När loppet är slut kommer allas gemensamma fotavtryck på duken att bilda ett stort, unikt konstverk.

Vi kommer även försöka sätta ett nytt världsrekord i form av antal skapare till ett enskilt konstverk, och är i kontakt med Guinness Rekordbok om detta. I december 2021 ska konstverket säljas, och alla intäkter från försäljningen skänks då till välgörande ändamål.

På så sätt kan du som är med och springer Ramboll Stockholm halvmarathon 2021 vara med och bidra till en bättre värld. För nu är det viktigare än någonsin att tänka på vilka fotspår vi lämnar efter oss här på jorden.

Så går Go for gold! till

Illustration av hur det går till att delta i Go for Gold!

Praktisk information

  • Välj Guldspåret när du kommit upp över bron och svänger mot Hornsgatan, håll till vänster på banan
  • Spring över färgen med guldfärg
  • Guldfärgen är en vattenbaserad, giftfri akrylfärg
  • Spring över duken, dina fotavtryck av guld fastnar på duken
  • Om det skulle sitta kvar guldfärg på skosulan efter loppet som du vill få bort, tvätta av sulan med lite tvål och vatten

Efter loppet:

  • Sprid ordet när konstverket auktioneras ut i december så att så många som möjligt blir intresserade av att buda på det
  • Håll tummarna att vi även gemensamt sätter ett nytt världsrekord för flest antal skapare av ett enskilt konstverk! Detta kommer visa sig under hösten i vår dialog med Guinness Rekordbok.
  • Håll koll på hur det går för konstverket under hösten på goforgold.se

Bakgrund till Go for Gold!

Sedan 2018 har Ramboll varit titelsponsor för Stockholm halvmarathon, och sedan 1945 har vi sprungit mot ett och samma mål – att skapa hållbara lösningar för samhälle, människor och natur. 

Årets lopp är det första löploppet någonsin om springs över Guldbron vid Slussen, som Rambolls ingenjörer har konstruerat. Guldbron ska knyta samman Stockholm under många decennier framöver och har snabbt blivit en ikonisk plats och ny symbol för Stockholm. Rambolls verksamhet handlar om att skapa nya smarta lösningar i bland annat infrastrukturen, för att göra livet lättare och mer hållbart för människorna och naturen. Slussen och den nya Guldbron är ett typiskt sådant exempel, här passerar 800 000 människor varje dag. Med den nya bron på plats flyter allt på betydligt lättare, snabbare och tryggare än tidigare.

Vad vi vill med Go for Gold!

När städer växer och teknologin utvecklas springer Ramboll längst fram. För med utveckling kommer nya utmaningar som behöver lösas på nya sätt. Vi har kraften, kunskapen och viljan att tämja tekniken och skapa städer och nya lösningar där människan och miljön mår bra. 

På årets Ramboll Stockholm halvmarathon vill vi sätta fokus på den nya Guldbron vid Slussen, som Rambolls ingenjörer har konstruerat, och betydelsen den har för att göra Slussen till en smartare, tryggare och enklare plats att ta sig fram på. Vi satte vårt fotavtryck med hjälp av ingenjörskonsten vid Slussen när vi konstruerade bron. Nu bjuder vi in dig som ska springa Ramboll Stockholm halvmarathon att också lämna ett gyllene fotavtryck efter dig, som bidrar till en bättre värld.