Hej Anna! Vem är du och vad arbetar du med?

- Jag heter Anna Johansson, kommer från Öland och är verksam konstnär i Stockholm. Jag har studerat Fri Konst på Umeå Konsthögskola och examinerades 2014. I min konstnärliga process arbetar jag med performance och video och är verksam i Båtvarvets Ateljéförening. Tillsammans med kollegan Daniel Torarp driver jag Defib Art som arrangerar pop-up utställningar. Jag har bland annat medverkat i utställningar som Manifesta 10 on Board from Helsinki to St.Petersburg, Ps2 Gallery Belfast, Charlottenborgs vårutställning, performancefestivalen 13 festivalen i Göteborg och nyligen tilldelats Skulpturparken Mörby Gårds stipendium.

 Anna Johansson - konstnären som förädlar Go for old!

Anna Johansson

Vad tänkte du första gången du fick höra talas om Ramboll Stockholm halvmarathon 2021 – Go for Gold?

- Jag använder själv det offentliga rummet för att utforska min konst i. Konst handla ofta om problemlösning för mig. Det finns en utmaning i att delta i ett stort projekt som Go for Gold!, så det första jag tänkte på var ordet problemlösning. Jag tänkte också vansinnigt, men kul!

Vad kommer hända på Guldbron under loppet? 

- Det kommer att finnas ett så kallat "guldspår" på bron där löparna först springer i en klick guldfärg och sedan över en 12 meter lång duk, och sätter sitt fotavtryck på duken med sina joggingskor. Detta är ett interaktivt konstverk där vem som helst frivilligt får delta.

Kommer du vara på plats?

- Ja, jag kommer att vara på plats och rolla ut färg mellan klockan 12 och 16 ungefär och se till att alla praktiska detaljer fungerar för projektet.

Vad tror du den största utmaningen blir med det här projektet?

- Att duken hålls på plats under hela loppet.

Vad händer med konstverket efter loppet?

- Då ska jag göra efterbearbetning av duken i min ataljé och förbereda målningen inför försäljning i december. Pengarna kommer att gå till välgörenhet.

Vad ser du mest fram emot med det här projektet?

- Hur många som kommer att välja att springa på duken och hur duken kommer att se ut efteråt.


www.annajohansson.net