Den svenska stambanan byggdes för drygt hundra år sedan och bekostades av staten. Mindre och angränsande tågspår finansierades ofta av privata eller lokala aktörer.
Stambanan utgörs av:
- Södra stambanan (Stockholm-Malmö)
- Västra stambanan (Stockholm-Göteborg)
- Norra stambanan eller östkustbanan (Stockholm-Gävle)
Stambanan byggdes förhållandevis snabbt och utan tillgång till dagens teknik. De är byggda för lägre hastigheter och inte dimensionerade för dagens trafik.
Den nya generationens stambanor
I framtiden väntas resande och transporter med tåg öka och tågtrafiken spelar en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. De senaste åren har det pågått – och pågår – ett omfattande arbete med att rusta upp stambanan genom att till exempel byta ut sliten räls, signaler och kontaktledningar. Det räcker emellertid inte. Stambanan är inte dimensionerad för att fylla framtidens behov av snabba och pålitliga transporter och regeringen har därför slagit fast att det ska byggas nya.
Den nya generationens stambanor ska:
- Ge plats för fler och snabbare tåg.
- Möjliggöra ett mer effektivt underhållsarbete.
- Ge pålitlig järnväg eftersom möjligheten att dirigera om trafiken vid störningar kommer att öka.
- Utöka kapaciteten för godstransporter.
- Göra det möjligt för människor att resa snabbare och mer hållbart.
Det finns flera orsaker till att man inte bara bygger ut den befintliga stambanan. Den främsta är att den är hårt trafikerad och att det inte finns någonstans att dirigera om trafiken – spåren är i bruk i stort sett hela tiden. Det finns också sträckor där en tillbyggnad skulle innebära ett för stort ingrepp i den befintliga miljön eller som helt enkelt inte lämpar sig för högre hastigheter.
En ny stambana betyder emellertid inte att den gamla stambanan kommer att skrotas. De gamla, upprustade spåren kommer att användas för lokaltåg och godstrafik där det inte ställs samma krav på höga hastigheter.
Någon gång under 2022 kommer regeringen med en nationell plan för ombyggnaden av stambanan. Innan byggstart pågår ett intensivt arbete med att säkerställa att de lösningarna som tas fram är de bästa och kommer att fungera i framtiden. Det handlar till exempel om att optimera sträckning och lokalisering, om att bygga så hållbart som möjligt och att hitta lösningar som bibehåller biologisk mångfald och skyddar kulturhistoriska värden.
Den demokratiska processen behöver också få ta tid – människor som tycker att de berörs negativt av ett järnvägsbygge måste få möjlighet att göra sin röst hörd.
Relaterade projekt
Höghastighetsjärnväg Göteborg-Borås
Digital karttjänst förenklar för invånare
Fråga experterna
Våra experter inom hållbarhet, innovation och samhällsplanering svarar på frågor och reder ut krångliga begrepp. Har du en fråga som du funderat på, men aldrig fått tillfälle att ställa till en ingenjör eller samhällsrådgivare? Mejla din fråga till kommunikation@ramboll.se så kanske svaret på just din fråga blir publicerad.