Sandra Sasu och Alexine Wirén, Trafikplanerare

Se lediga jobb

Alexine Wirén

Trafikplanerare

T: +46 10 615 63 04

Fenomenet “figure running” är en växande trend. I appen ShapeRunner guidar en röst löpare längs rundor som bildar en form. Det kan vara en anka på Söder i Stockholm, en vindsurfare i Varberg eller en val i Umeå.

Ramboll tog fram appen som en del av sitt sponsorskap för Stockholm Halvmarathon, ett lopp där 12 000 löpare deltog i september 2018. Bland dem fanns 160 Ramboll-anställda som bolagets vd Niklas Sörensen och en av appens skapare Alexine Wirén.

- Den första milen kändes ganska lätt, det var roligt att titta på alla som kommit ut för att heja på! Sista milen var jobbigare men när jag kom till upploppet stod en kollega med en hejar-skylt och då kom energin tillbaka, berättar Alexine.

Hon och kollegan Sandra Sasu beskriver sig som “väldigt pepp” över uppdraget de fick tidigare i år: att få skapa roliga former för löpare med hjälp av stadskartan.

Prio ett: barn och ballong

De visste tidigt att de ville hitta ett barn någonstans i Stockholms kartbild. Båda är trafikplanerare och jobbar med frågor som hållbara transporter, trafiksäkerhet och tillgänglighet. Särskilt Sandra har ofta i uppdrag att beskriva planerade åtgärder ur ett barnperspektiv.

- Vi letade efter ballonger runt om på kartan. Resultatet blev till slut den 8,7 km långa löprunda på Årstafältet som vi kallar för barnet, med ryggsäck och en ballong.

Sandra Sasu och Alexine Wirén, trafikplanerare på Ramboll.

Sandra Sasu och Alexine Wirén, trafikplanerare på Ramboll.

Cykeln och fåret för långa

I farten hittade de en mängd andra former och mönster i gatustrukturen. Men många av dem fick stryka på foten för att de blev för långa eller för krångliga.

- På Östermalm ville vi först få in en cykel men det visade sig vara svårt att få in den i gatunätet, säger Alexine.
- Och det ulliga fåret med en massa knorvar i pälsen fick vi också stryka eftersom det blev längre än en halvmara, fyller Sandra på.

Istället landade det i en 9,5 km lång väderkvarn på Östermalm som får symbolisera att Ramboll är världsledande på havsbaserad vindkraft.

Överraskande framgång för appen

De hade aldrig anat att appen skulle bli en sån framgång. I skrivande stund är den nedladdad över 26 000 gånger.

- Vi tänkte att om tusen personer laddade ner den skulle det vara bra, säger Sandra och skrattar.
- Men det är klart, så populärt som det är med lopp och löpning kanske det inte är så konstigt. Jag pratade med en kompis som hörde att jag hade jobbat med ShapeRunner. Hon berättade att hon ibland försöker skapa figurer med sina löpstråk. Det verkar helt enkelt som att det här är en grej som har fått spridning bland löpare.

- Det kändes kul att få tänka fram en lekfullhet i löprundorna, säger Alexine. För det var så det kändes när vi jobbade, som att vi lekte- En annan rolig del av jobbet var att beskriva rundorna och den historiska bakgrunden, berättar Sandra.
- Vi ville hitta figurer som representerar det vi jobbar med, fyller Alexine i.

Ett eklöv i Göteborg

Löprundan Ankan på Södermalm och Gamla stan i Stockholm symboliserar Rambolls roll i vattenreningen för 1 miljon stockholmare medan Eklövet i Göteborg lyfter fram Rambolls kunskap om grönskans betydelse i urbana miljöer.

Det är just såna delar med jobbet som gör dem båda stolta att jobba på Ramboll.

- Jag tyckte redan från början att det var väldigt positivt att Ramboll var stiftelseägt, säger Sandra, och att våra grundares företagsfilosofi innefattade ett ansvarskännande gentemot samhället och naturen. Det innebar bland annat att de tackade nej till uppdrag för krigsindustrin och djurindustrin.

- Det är bra sammanhållning och trevligt att jobba här också, säger Alexine. Man månar om att vi ska ha kul och utvecklas på jobbet. Det positiva genomsyrar hela verksamheten.

ShapeRunner - Löparrundan "Barnet"

Löparrundan "Barnet", Årstafältet i Stockholm

Ladda ner appen ShapeRunner

Vill du springa en av Alexines och Sandras löparrundor? Ladda ner ShapeRunner - en app med förprogrammerade löparrundor, designade av Rambolls ingenjörer och stadsplanerare.

Läs mer och ladda ner ShapeRunner här.